Wat is het verschil tussen berichten en pagina’s in WordPress?

Vaak raken WordPress-beginners verward tussen berichten en pagina’s. Standaard wordt WordPress geleverd met twee inhoudstypes: berichten en pagina’s.

Als beginner vraagt je je waarschijnlijk af wat het verschil is tussen berichten en pagina’s? Ze lijken op elkaar te lijken in het WordPress-dashboard en op de website.

In deze blogpost leg ik je graag het verschil uit tussen berichten en pagina’s in WordPress.

Wat zijn berichten in WordPress?

Berichten binnen WordPress zijn wat we ook wel noemen ‘blogposts’. Ze worden getoond in omgekeerde chronologische volgorde (nieuwste inhoud bovenaan) op je blogpagina.

Als je je WordPress voornamelijk gebruikt als een blog, dan zal het grootste deel van de inhoud van je website uit berichten bestaan.

Je kunt je WordPress-postings toevoegen en bewerken via het menu ‘Berichten’ in je dashboard. Kies voor ‘Nieuw bericht’ in je menu of klik op de knop ‘Nieuw bericht’

Zoals gezegd, worden je berichten in chronologische volgorde weergegeven. Naarmate de berichten ouder worden, moet de gebruiker dieper graven om ze te vinden. Om het de gebruiker makkelijker te maken kan je je berichten organiseren op basis van categorieën en tags.

Wat zijn categorieën?

Categorieën zijn bedoeld voor een brede groepering van je berichten. Denk hierbij aan algemene onderwerpen of de inhoudsopgave van je WordPress site. Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat je subcategorieën kunt aanmaken.

Bv : de categorie van dit blog bericht = ‘Wordpress tips’

Wat zijn tags?

Tags zijn bedoeld om specifieke details van je berichten te beschrijven. Zie deze als de indexwoorden van je site. Ze laten je toe om jouw inhoud in micro-categorieën in te delen. Tags zijn niet hiërarchisch.

Bv : de tags voor dit blog bericht zijn ‘wordpress voor beginners’, ‘wordpress berichten’,’wordpress pagina’

Commentaar, pingbacks en trackbacks functie

Berichten moedigen conversatie aan. Ze hebben een ingebouwde commentaarfunctie waarmee gebruikers commentaar kunnen geven op een bepaald onderwerp. Standaard zijn commentaren ingeschakeld. Je kunt ervoor kiezen om deze commentaren eerst goed te keuren (modereren).

Pingbacks en trackbacks zijn gelijkaardig. Stel iemand anders schrijft een blogartikel en zet daarin een link naar jouw blog. Bij een Trackback krijg je dan een melding om dit al dan niet toe te staan dat er in de comment van dat bericht een link naar zijn of haar bericht komt. Dit kun je dus nog handmatig goed of afkeuren. Bij een Pingback, gebeurd dit allemaal automatisch.

Gezien er op deze manieren vaak veel spam wordt geplaatst is het raadzaam de pngbacks en trabacks uit te zetten en de commentaren handmatig goed te keuren.

Dit kan je instellen via Instellingen =>Discussie

Wil je dit voor een bepaald bericht toch toestaan, kan je dit nog steeds instellen in het bericht zelf.

Tip : Deel je blogposts op social media

Berichten kan je makkelijk delen op social media door gebruik te maken van ‘Share buttons’.

Dit kan reeds beschikbaar zijn in je thema of webbuilder of je kunt een extra plugin hiervoor gebruiken zoals ‘Shared counts’.

Wat zijn pagina’s in WordPress?

Wat men beschouwd als ‘de website’: je ‘Home’, ‘Over ons’, ‘Contact’… wordt opgebouwd uit ‘Pagina’s. Pagina’s staan op zich en worden meestal opgenomen in je menu-structuur.

Je kunt je WordPress-pagina toevoegen en bewerken via het menu ‘Pagina’s’ in je dashboard. Kies voor ‘Nieuwe pagina’ in je menu of klik op de knop ‘Nieuw pagina’.

Pagina’s zijn niet bedoeld om sociaal te zijn in de meeste gevallen dus bevatten geen social sharing buttons. Je wil bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet dat anderen je pagina met het privacybeleid tweeten.

Ook bevatten pagina’s geen commentaar. Je wilt niet dat gebruikers commentaar geven op je contactpagina of je pagina met wettelijke disclaimers. Mocht je dit toch willen, kan je altijd op de pagina zelf deze optie inschakelen.

In tegenstelling tot berichten zijn pagina’s van nature hiërarchisch. Zo kan je bijvoorbeeld subpagina’s van een pagina aanmaken. Je kunt eenvoudig van een pagina een subpagina maken door bij het bewerken van een pagina een ouderpagina te kiezen.

Samenvatting

Om samen te vatten, volgen de belangrijkste verschillen tussen berichten vs. pagina’s in WordPress.

  • Berichten zijn actueel vs. Pagina’s zijn tijdloos.
  • Berichten zijn sociaal vs. Pagina’s zijn NIET.
  • Berichten worden georganiseerd met behulp van categorieën en tags vs. Pagina’s zijn hiërarchisch en kunnen worden georganiseerd als kinder- en ouderpagina’s.
  • Berichten hebben auteur en gepubliceerde datum vs Pagina’s niet.

Wil je meer WordPress tips? Vergeet je dan zeker niet te abonneren, dan krijg je een mail als er een nieuwe tip op de site komt.

Heb je nog vragen? Heb je graag hulp? Voel je vrij om me te contacteren als je vragen of bemerkingen hebt.

Wist je dat ik een 1-1 coaching geef om een kickstart te maken met je WordPress website? Kijk hier wat ik je te bieden heb: https://projectan.be/1-1-coaching/

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Wil je Pro Tips meteen in je email ontvangen? Schrijf je hier in.