Hoe WordPress webhosting en domeinnaam kiezen

Fijn dat je met een eigen WordPress website wil starten. Zoals je misschien al weet, heb je voor een website 2 zaken nodig:

 1. Webhosting: dit is een plekje op een server waar de code van je website staat
 2. Domeinnaam: dit is hoe mensen je website kunnen opvragen in een browser zoals Chrome, Edge, Safari of Firefox en lijkt op dit: jouwbedrijf.be

Laat me duidelijk zijn alles begint bij een goede hosting!

Laat je niet misleiden door hippe marketing slogans van allerlei hostingproviders. Betaal je er weinig geld voor, dan krijg je meestal een bedenkelijke kwaliteit. Je kunt een aantal zaken op hun websites gaan vergelijken maar de beste ‘aanbevelingen’ vind je bij gebruikers ervaringen.

Als je een hosting provider op het oog hebt, google even op wat gebruikers zeggen over deze provider!

Webhosting kiezen

Waar moet je op letten?

Bereikbaarheid van je website

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat mensen die ook kunnen bereiken. Check de volgende zaken bij de provider die je op het oog hebt:

 • Hoe garanderen ze dat je website online blijft?
 • Hoe garanderen ze dat je website veilig is?
 • Hoe garanderen ze de snelheid van je website?

 

Noot: Geen enkele provider zal je 100% garantie kunnen bieden dat je website altijd online en veilig is. Er kunnen zich nu eenmaal onvoorziene omstandigheden voordoen en hackers zijn heel inventief.

Service

Nog belangrijker dan een goede bereikbaarheid van je website, vind ik persoonlijk de service die je hosting provider je biedt.

 • Is hun support 24/7 bereikbaar?
 • Hoe is hun support bereikbaar? Alleen per mail of ook telefonisch?
 • In welke taal is hun support?
 • Hoe goed zijn hun supportmedewerkers opgeleid?
 • Hebben ze een gratis verhuis service (indien je al bij een andere provider een website hebt staan)
 • Wat zijn de upgrade of downgrade mogelijkheden?

Mijn keuze: Combell

Ik ben daar heel duidelijk en overtuigd in, alleen al voor hun superieure support zijn zij meer dan hun prijs waard. Zij staan 24/7 telefonisch ter beschikking in het Nederlands. De medewerkers die je aan de lijn krijgt zijn niet alleen super vriendelijk, maar ook erg bekwaam. Het gebeurd zelden dat ze je moeten doorschakelen naar een tweede lijn support.

Welk hostingpakket kiezen?

Als je een WordPress hosting bij Combell wil aangaan, heb je de keuze tussen 2 ‘soorten’ hosting.

 1. Gewone WordPress webshosting
 2. Managed WordPress webhosting

Bij de gewone WordPress hosting, moet je achteraf zelf zorgen voor het updaten van je plugins, thema’s en PHP versie.

Bij de managed WordPress hosting wordt dit allemaal voor je gedaan, meer nog, je hebt een aparte testomgeving én als je site gehacked wordt, staat het Combell team voor je klaar.

Business/Professional/Expert?

Binnen het Managed WordPress pakket kun je kiezen tussen 3 ‘smaakjes’: Business, Professional of expert.

Als je pas start, raad ik je aan om te beginnen met Business, dit pakket bied meer dan voldoende wat je nodig hebt voor een ‘gewone’ website, zelfs indien je start met een webshop. Tenzij je wilde plannen hebt en meteen honderden producten wil gaan aanbieden 😊

Upgraden kun je altijd.

Domeinnaam kiezen

Bij Combell krijg je het eerste jaar een domeinnaam gratis bij je hosting pakket.

Als je je hosting besteld, moet je eerst je domeinnaam kiezen. dit is hoe mensen je website kunnen opvragen in een browser zoals Chrome, Edge, Safari of Firefox en lijkt op dit: www.jouwbedrijf.be

Hoe kies je een domeinnaam?

De meeste mensen kiezen bijna automatisch voor hun bedrijfsnaam als domeinnaam, vaak met de extensie .be voor Belgische bedrijven.

Maar dit is geen must! Denk eraan dat je domeinnaam dient om je website terug te vinden. Stel je hebt een loodgieters bedrijf onder je eigen naam Jan Janssen in Hasselt. Dan is het misschien niet zo handig om de domeinnaam ‘janjanssen.be’ te kiezen. Mensen vinden je website makkelijker terug als je een key woord gebruikt. Bv. ‘loodgieterHasselt.be’ of ‘loodgieterJanssensHasselt.be’

Denk ook even na over je extensie. Richt je je op de plaatselijke markt, internationaal of naar een bepaalde niche? Naast de bekende .BE heb je tal van mogelijkheden zoals .COM voor een meer internationale uitstraling of .FOOD als je doelgroep in eten interesse heeft.

Vermijd koppeltekens, getallen en speciale tekens, dit maakt het de gebruiker alleen maar moeilijk om je domein correct in te geven.

Indien gewenst, kun je achteraf meerdere domeinnamen kopen en allemaal naar je ‘hoofddomein’ laten verwijzen.

Bv je hebt een bakkerij met hoofddomein ‘bakkerijJanssens.be’, dan kun je ook het domein ‘lekkeretaarten.be’ kopen en laten doorverwijzen naar ‘bakkerijJanssens.be’. 

Zo komen klanten die op zoek zijn naar lekkere taarten ook bij jouw website terecht 😊

Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb geholpen om een start te maken met je WordPress hosting. Heb je nog vragen? Heb je graag hulp?

Dan kan je me steeds contacteren via https://projectan.be/contact/ of een mailtje sturen aan tania@projectan.be

Wist je dat ik een 1-1 coaching geef om een kickstart te maken met je WordPress website? Kijk hier wat ik je te bieden heb: https://projectan.be/1-1-coaching/

 

Sommige links in mijn artikels zijn affiliate links. Dit wil zeggen dat ik een kleine commissie verdien als je iets koopt nadat je op 1 van mijn links hebt geklikt. Dit is uiteraard zonder meerkost voor jou. Vond je deze Pro Tip handig? Dan kun je me op deze manier steunen om nog meer van deze Pro Tips te schrijven.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Wil je Pro Tips meteen in je email ontvangen? Schrijf je hier in.