Help! Mijn website is gehackt, wat nu? Volg deze 7 tips.

Je hebt met veel bloed zweet en tranen je eigen website gebouwd in WordPress. Je hebt een prachtig thema uitgekozen, de nodige plugins geïnstalleerd, je producten in je webshop staan te blinken en alles werkt zoals het hoort. Maar dan krijg je de melding van klanten dat ze vreemde dingen zien opduiken op je website?

Wat is er aan de hand??? Waarschijnlijk werd je website GEHACKT!

Als je WordPress website ondanks alle goede voorzorgen toch het slachtoffer wordt van hackers, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen.

1. Blijf kalm

Het klinkt eenvoudig maar ik heb bij klanten gemerkt, dat de paniek toeslaat zodra ze merken dat hun website gehackt was.

2. Zet je site in maintenance mode

Zorg er voor dat er alvast geen bezoekers meer op je geïnfecteerde site terecht komen.  Als je nog geen maintenance modus hebt, kan je deze gratis plugin downloaden:

Nu kun je rustig aan de herstel van je website beginnen zonder dat je bezoekers in de gaten hebben dat er iets fout loop.

3. Maak een inventaris op

Je gaat straks waarschijnlijk een back-up terug plaatsen tot voor het moment van de infectie (als je dat al weet). Alle aanpassingen en bestellingen in die periode ben je kwijt. Lijst ze even op zodat je ze na de back-up weer kan toevoegen. Denk even goed na wat de wijzigingen op je site zijn geweest de afgelopen periode:

4. Neem contact op met je hosting provider

Je hosting provider heeft ervaring met dit soort zaken en zij kunnen je helpen. Wat ze juist voor jou kunnen doen is afhankelijk van het hosting pakket dat je hebt gekozen en de services die je provider je aanbied.

Krijg je geen hulp van je provider of wil je zelf aan de slag? Doe dan het volgende:

5. Makkelijkste oplossing : back up terug plaatsen

Plaats je back-up terug of vraag je hosting provider om een back-up terug te plaatsen van voor de infectie. Heb je een vrij statische site met weinig veranderingen, is dit de makkelijkste oplossing.

Zijn er tussen dan en nu wijzingen aan je site gebeurd dan zul je die opnieuw moeten toevoegen. Neem je inventaris erbij (zie punt 3) en vul ontbrekende elementen weer aan.

6. Geen back-up tot voor de infectie?

Dan raad ik je aan om professionele hulp in te schakelen. Wil je toch zelf aan de slag? Dan kan je via een plugin als Wordfence een scan laten uitvoeren en aan de slag gaan met de resultaten hiervan.

7. Je site is terug online. Wat nu?

Eens je site terug online is, is het belangrijk dat je je vanaf nu goed gaat beveiligen :

Het is mogelijk dat je site hack door Google is opgemerkt. Een zoekresultaat geeft dan de boodschap “Deze website bevat mogelijk malware” of “Deze site is mogelijk gehackt”. Dit wil je uiteraard niet. Los dit op door de volgende acties :

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Wil je Pro Tips meteen in je email ontvangen? Schrijf je hier in.