6 tips om je WordPress blog te beveiligen tegen spam

Je commentaarsectie geeft je een handige manier om in contact te komen met de lezers van je blog. Helaas betekent het openstellen van je website voor commentaar dat je te maken krijgt met spam. Tenzij je niet om feedback vraagt via commentaren en trackbacks/pingbacks, zult je er op een bepaald moment mee te maken krijgen. Dit wil je dus het liefst vermijden.

Er zijn grosso modo 3 soorten ‘spammers’

  1. Spambots

Dit zijn commentaren die automatisch worden gepost met behulp van een script of een bot die het web afstropen op zoek naar doelwitten om te overspoelen met commententrommel. Er is geen directe menselijke betrokkenheid bij deze commentaren, en ze zijn meestal vrij gemakkelijk te herkennen voor het menselijk oog. Spambots zijn waarschijnlijk de grootste boosdoeners van irrelevante commentaren.

  1. Handmatige opmerkingen

Dit is wanneer mensen worden ingehuurd om handmatig commentaar te plaatsen op sites. De kwaliteit van deze commentaren kan variëren van schaamteloos voor de hand liggend tot betwistbaar, wat natuurlijk een grote hoofdpijn oplevert voor iedereen die probeert om spam van hun site uit te roeien. Deze zullen bijna altijd links bevatten in de commentaren, en kunnen een beetje sluwer zijn dan bots (we hebben commentaren gezien met twijfelachtige links die zijn toegevoegd aan lege ruimtes in de commentaartekst).

  1. Trackbacks & Pingbacks

Zoals gedefinieerd door Google, is een trackback “een van de drie soorten linkbackmethoden voor websiteauteurs om een melding te vragen wanneer iemand naar een van hun documenten linkt”. Voor onze doeleinden kunt u ervan uitgaan dat pingbacks in wezen hetzelfde zijn. U zult waarschijnlijk al eerder trackbacks hebben gezien. Ze bestaan als een lijst van links, meestal binnen of onder de commentaarsectie op een blogpost. Voor een spammers ‘doeleinden, het doel is eenvoudig – noem een blogbericht in hun eigen post en krijg een link terug.

Maar de vraag is, hoe hou je die spam tegen? Naarmate spambots (en menselijke spammers) geavanceerder worden, wordt het steeds moeilijker om uw blog schoon te houden van irrelevante en ongepaste inhoud.

Naast de mogelijkheid om anti-spam plugins te gebruiken zoals Aksimet, Anti-spam Bee of Titan anti-spam, kun je zelf ook al heel wat voorkomen. In dit artikel wil ik je laten zien hoe je met de ingebouwde settings van WordPress zelf aan de slag kunt.

Tip 1: Reacties uitschakelen

Als je helemaal geen reacties op je blog wil, kun je gewoon de mogelijkheid om reacties te geven uitschakelen.

Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie

Onder de ‘Standaard bericht-instellingen’ vink je de optie ‘Sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe berichten.

Zoals de optie het zelf zegt, is dit alleen voor nieuwe berichten.

Heb je al berichten gemaakt, dan moet je dit in de individuele berichten gaan uitzetten.

Gelukkig kun je dit makkelijk in bulk voor alle berichten doen.

Ga hiervoor in het dashbord naar Berichten => Alle berichten

Vergeet niet je wijzigingen op te slaan!

Tip2: reacties toestaan van ingelogde gebruikers

Deze optie kun je gebruiken als je de geregistreerde gebruikers van je website toch de mogelijkheid wil geven om te reageren.  Bv: mensen die via je site producten hebben gekocht of lid zijn van je community.

Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie => Andere reactie-instellingen

Tip3: reacties modereren

Wil je toch graag dat ‘iedereen’ kan reageren op je blog, maar toch enige controle houden wat zichtbaar is op je website, kun je instellen dat je de reacties moet goedkeuren.

Dit houd spam niet echt tegen, maar je kan wel vermijden dat het zichtbaar wordt op je website.

Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie => Voor een reactie verschijnt

Heb je een ijverige commentator die vaak reacties plaats, kun je de optie ‘De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben’ aanvinken. Zo moet je maar 1 keer de reactie van de afzender goedkeuren en zijn volgende reacties zullen automatisch goedgekeurd worden.

Het is handig als je je reacties wil modereren, dat je ook weet dat er een reacties is. Als je niet elke dag in je dashbord wil duiken, kun je een email laten versturen om op de hoogte te blijven.

 Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie => stuur mij een e-mail

Tip 4: anonieme reacties vermijden

Je kunt gebruikers vragen om hun naam en email adres op te geven als men een reactie wil plaatsen. Dit zal geen handmatige spam tegen houden, maar wel reacties van bots. Indien je reacties modereren hebt ingeschakeld, krijg je zo toch al een pak minder spam binnen om te modereren.

Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie => Andere reactie-instellingen

Tip 5: zwarte lijst aanmaken

Je kunt op 2 manieren een zwarte lijst aanmaken van woorden die voorkomen in de inhoud van de commentaar berichten, naam, URL, e-mailadres of IP-adres.

Er zijn 2 opties om om te gaan met deze zwarte lijst.

Je kunt de berichten naar de moderatie wachtrij laten verplaatsen, wachtend tot het bericht gemodereerd wordt of je kunt de berichten meteen naar de prullenbak laten verplaatsen.

Ga hiervoor in het dashbord naar instellingen => discussie => reactiemoderatie of niet toegestane reactie toetsen

Tip 6: Trackbacks en pingbacks uitschakelen

Pingbacks en trackbacks zijn gelijkaardig. Stel iemand anders schrijft een blogartikel en zet daarin een link naar jouw blog. Bij een Trackback krijg je dan een melding om dit al dan niet toe te staan dat er in de comment van dat bericht een link naar zijn of haar bericht komt. Dit kun je dus nog handmatig goed of afkeuren. Bij een Pingback, gebeurd dit allemaal automatisch.

Gezien er op deze manieren vaak veel spam wordt geplaatst is het raadzaam de pingbacks en trackbacks uit te zetten en de commentaren handmatig goed te keuren.

Ik hoop dat deze blog je een stapje dichter heeft gebracht bij het vermijden van SPAM op je blog.

Heb je nog vragen? Heb je graag hulp?

Dan kan je me steeds contacteren via https://projectan.be/contact/ of een mailtje sturen aan tania@projectan.be

Wist je dat ik een 1-1 coaching geef om een kickstart te maken met je WordPress website? Kijk hier wat ik je te bieden heb: https://projectan.be/1-1-coaching/

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Wil je Pro Tips meteen in je email ontvangen? Schrijf je hier in.